Ten voeten uit

‘Ten voeten uit’ is een getekend portret uit 2021. Gekozen project voor de Domestika cursus ‘Realistic Human Figure Drawing’ van docent Diego Catalan Amilivia, waarin veel aspecten van het academisch modeltekenen aan de orde komen.

Francine heeft model gestaan, in de gang, niet eens lang, met licht en tegenlicht. De stadia van deze tekening heb ik vastgelegd voor mijzelf en voor andere tekenaars om te bestuderen, en ik besloot dat voor elk project ook te gaan doen. Omdat het leerzaam is voor iedereen.


Ik tekende altijd alles met een HB potlood. ‘Daar kun je toch alles mee?’ Maar daar denk ik nu anders over. Dit portret heeft me veel geleerd over materiaalgebruik, over verhoudingen controleren in de schets, over het opbouwen van contrast, over het heel goed kijken naar licht dat direct op het model valt en indirect licht. De weergave van de buitenkant van het menselijk lichaam is eigenlijk de zichtbare interactie tussen de anatomische vorm en de lichtval, en beide zijn belangrijk om te begrijpen en bestuderen. Alleen dan is het mogelijk om een model als het ware ‘uit het papier te laten stappen’. Het heeft iets magisch, de suggestie van een ruimtelijke vorm dat uit een plat vlak komt.

titel = Ten voeten uit (2021)
status = in particulier bezit
waarde = 350 eur
formaat = 30 x 35 cm
materiaal = tekening, zwart potlood op papier

Bekijk andere tekeningen

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Uitgelicht

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

LinkedIn
LinkedIn
Share
Intragram
WhatsApp