WIND!

‘WIND!’ is een getekend portret uit 2021. De uitdaging was om de dynamiek van wapperend haar in een tekening vast te leggen. De illusie van beweging creëren, hoe doe je dat? En die van volume en diepte? Omdat ik Dagmar niet urenlang naast een ventilator wilde zetten, de herrie is irritant en uiteindelijk krijg je het nog koud ook, hebben we eerst maar een foto-shoot gedaan. Dat was al een hele onderneming op zich. Mooi hoor, lang blond haar, maar het is ook zwaar en vangt nog niet eens zo makkelijk wind. Dus er moest zowel een ventilator als een haarföhn aan te pas komen om dan uiteindelijk snel een rits foto’s achter elkaar te maken.

Een portret gemaakt met nieuwe kleurpotloden. Vierentwintig Faber-Castell polychromos potloden in een mooie doos en in een leuk assortiment. Maar waar is roze? Laat ik die nou net nodig hebben voor de basis van allerlei huidtinten. Dus toch maar een oude roze (een aquarel-potlood nota bene) erbij gepakt om direct aan de slag te kunnen. Want in de polychromos blijk je wel vier verschillende roze kleuren te hebben en dat zoek ik dan graag later in een winkel uit.

Vier opeenvolgende dagen heb ik getekend aan dit portret. Ik wou dat het sneller kon, maar blijkbaar (nog) niet. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je met kleur echt heel goed moet blijven kijken naar welke het is. De verleiding is enorm groot om meters te willen maken met één kleur, terwijl haarlokken wel zes verschillende kleuren en tinten kunnen hebben. Dus focus en concentratie zijn belangrijk en niet op de klok kijken.

Toen het portret klaar was beging ik een domme fout, die me niet nog een keer gaat gebeuren. Er stonden namelijk twee spuitbussen naast elkaar op de plank. Fixeer en lijm. Je raadt het al. Nu is lijm ook een soort fixeer, hoewel het daarna als een post-it blijft kleven en je het er met geen mogelijkheid eraf krijgt zonder het potlood weg te vegen. Alsnog fixeer over lijm gespoten, maar dat had geen enkel effect (jaja … dat wel op een proefstukje uitgeprobeerd natuurlijk, en pas de volgende dag met een heldere geest). Dus uiteindelijk deze tekening snel ingelijst, want het plakt dat wel weer lekker op een glasplaat. Zo is elk project weer uniek in de uitdagingen, leerzaam en loopt het ook wel weer goed af.

titel = WIND! (2021)
status = in particulier bezit
waarde = 350 eur
formaat = 30 x 42 cm
materiaal = tekening, kleurpotlood op papier

Bekijk andere tekeningen

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Uitgelicht

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

LinkedIn
LinkedIn
Share
Intragram
WhatsApp