Vertrokken

‘Vertrokken’ is een ode aan hen die zijn heengegaan en aan hen die ze herinneren. Geëmigreerd om overzee het geluk op te zoeken, overleden na een goed leven, of ondertussen allebei. Achtergebleven, of niet gegaan, dat ook. Mijn ouders zijn inmiddels ver in de tachtig en van hun beide families zijn er al veel vertrokken. Zij zelf zijn gebleven en hopelijk doen ze dat nog een tijdje ook.

‘Vertrokken’ was mijn inzending voor het ‘Weekend van het Portret’ 2022. Vorig jaar was ik genomineerd voor de portretprijs en was Francine in de tentoonstelling te zien in Slot Zeist. Dit jaar organiseerde de Stichting Nederlandse Portretprijs een weekend in Loods 6 in Amsterdam, waar een door de vakjury gekozen selectie te zien was van de ingezonden portretten. Mijn inzending was daar uiteindelijk niet te zien, maar op dat moment wel in de aangrenzende SBK galerie.

Het ‘Weekend van het Portret’ had als thema ‘Herinnering’ en dat moest bij mij eerst even de tijd krijgen om geïnspireerd te worden. Met een thema werken is eigenlijk voor mij weer iets nieuws en dus uitdagend. Ik wilde ook iets totaal anders doen dan vorig jaar. Omdat ik inmiddels het 2enHalfD concept had uitgeprobeerd, ging ik nu voor de combinatie van een groepsportret met ook nog eens een figuratief beeldje. Het was goed dat de uiterste inleverdatum steeds dichterbij kwam en ik werd gedwongen om sneller te werken en keuzes te maken.

Het beeldje moest licht van constructie zijn omdat het aan het spieraam van het canvas kwam te hangen. Ik koos ervoor om restjes PVC-buis te hergebruiken om daarmee een soort skelet te maken. Daarop een aantal lagen papier-maché, klei en acrylverf. Aanvankelijk dacht ik eraan om een meisjesfiguur te maken, maar al snel bleek mijn model toch meer mannelijke kenmerken te hebben. Zo ontstond er onder mijn handen stap-voor-stap een beeldje, dat ik aan het canvas bevestigde. Tenslotte als laatste stap het groepsportret geschilderd. Een foto ter herinnering, een foto om naar te kijken. Heb bewust alleen één persoon scherp afgebeeld en de rest vervaagd. Die zijn vertrokken.

titel = Vertrokken (2022)
status = in eigendom
waarde = 1250 eur
formaat = 100 x 120 cm
type = gemengde techniek

Uitgelicht

LinkedIn
LinkedIn
Share
Intragram
WhatsApp